Kategorier
Okategoriserade

Ny utbildning initierad av näringslivskontor

Nu startar FEI (Företagsekonomiska institutet) nya utbildningen ”certifierad näringslivsutvecklare”.

– De som arbetar med kommunal näringslivsutveckling har ofta väldigt olika bakgrund och målet med utbildningen är att skapa mer enhetlig kunskapsnivå, säger Mikael Weimarck, akademisk chef på FEI.

Utbildningen är framtagen på direkt förfrågan från näringslivscheferna i de tio inlandskommuner i Norrland som ingår i ”Region 10” – Vilhelmina, Storuman, Sorsele, Malå, Norsjö, Lycksele, Åsele, Dorotea, Arjeplog och Arvidsjaur. Den riktar sig främst till dig som är yrkesverksam näringslivsutvecklare, företagslots eller näringslivschef på kommunal näringslivsenhet, näringslivsbolag, nyföretagarcentrum och tillväxtavdelning, eller som har en motsvarande roll på regional eller statlig nivå.

– Idén om att ta fram en sådan här utbildning har funnits i många år. Det senaste året har vi jobbat aktivt tillsammans, de tio inlandskommunerna i “Region 10”, med de kunskapsbehov som är gemensamma för oss alla. Alla näringslivschefer i kommunerna har intervjuats och vi har också haft olika workshops för att i samverkan identifiera behov och kunskapsområden för att ha få fram ett underlag till utbildningen. Det känns häftigt att utbildningen som vi initierat kommer att erbjudas nationellt, säger Lotta Lestander, Näringslivschef i Arjeplog. 

Utbildningen bedrivs på distans och är utformad för att vara så flexibel som möjligt för att man ska kunna arbeta parallellt med studierna. 

– Det känns jättebra att utbildningen startar nu. Vi ser ett stort behov av utbildningen. Alla som jobbar inom näringslivet i kommunen kommer från olika bakgrunder, och med den här utbildningen kan vi alla få en gemensam nämnare och vi får en jämnare kunskapsnivå. Samtidigt har ju alla ett behov av att utvecklas, säger Anne Enoksson, näringslivschef Arvidsjaur kommun och ordförande under 2022 i Region 10s Näringslivsgrupp.

Det är en certifieringsutbildning som säkerhetsställer kunskapsnivån bland näringslivsutvecklare och som är skapad efter vad kommunerna efterfrågar. Både vad gäller innehåll, omfattning och format.

– Utbildningen är till för alla oss som på olika nivåer jobbar med näringslivsfrämjande arbete. Ett sätt att skapa en slags lägsta nivå av den kunskap man behöver för att jobba med näringslivsfrågor. men också ett stöd i att utbilda nyanställda. Med ökad kunskap blir vi också ännu bättre på att stötta och hjälpa våra lokala företag. Vi är jätteglada att vi tio kommuner har format den här utbildningen där FEI varit en bra medspelare, lyhörda och snabba och vi är många som ser fram emot att gå utbildningen. Jag ska själv anmäla både mig och delar av min personal och vi vill gärna få komma igång så snart som möjligt, säger Lotta Lestander.