Kategorier
Okategoriserade

Hållbarhetsfrukost med Martin Hedberg

Morgonen startade med en trevlig frukost med ortens företagare, där vi fick lyssna till Martins kloka ord.
Martin Hedberg är en svensk meteorolog, hängiven att förstå klimatkomplexiteten och förhållandena mellan mänsklig insikt och framtidsscenarier. Martin kommunicerar klimatvetenskap, behovet av systemförändringar och brådskan att mildra och anpassa våra samhällen till en livsstil som inte hotar det framtida livet på denna vackra planet, det hem vi delar med alla andra livsformer.
Vi lärde oss vikten av att tänka klimatsmart, att forskare, politiker och ledare i hela världen haft dessa prognoser i nästan 50 år, men inte agerat efter dem, och att vi måste göra någonting åt denna fråga nu, då förändringen går betydligt fortare nu än vad den gjorde tidigare. Vi får även veta att vi nu har en medeltemperatursökning på ca 4 grader. Många tänker att fyra grader är inte så mycket, men Martin visar oss att tar man ner medeltemperaturen lika mycket minus som vad vi nu är plus, pratar vi helt plötsligt om den istiden som var för mer än 10 000 år sedan.
Föreläsningen avslutas med frågan: ”Vad kan vi som enskild person göra, för att förbättra vårt klimat?”.
Svaret vi får är: Sluta vara enskild!